Eric & Carin - Canada 2018 - Yukon

Kluane NP , Glacier tour , Haines Junction

Vandaag al vroeg eruit om snel wat te ontbijten, omdat we om 0800 uur op het vliegveldje van Haines Junction werden verwacht. Dus, koffie, een paar stukken zelfgebakken brood (niet door ons gebakken natuurlijk, maar door de eigenaresse van het hotel), een eitje en we waren klaar. Iets voor achten stapten we bij Kluane Glacier Air Tours naar binnen. Met nog twee anderen stapten we na een paar minuten een eenmotorige Cessna 207A in. Na enkele minuten warmdraaien stegen we op van de gravelbaan.


Het was nog rustig weer, nog wel bewolkt maar het zicht was prima. Boven de gletsjers zou dat allemaal wel anders kunnen zijn, door de kou die er vanaf komt krijg je toch te maken met andere luchtstromen enzo... Tussen de bergen en gletsjers door krijg je ook te maken met stevige winden, dus zo op z'n tijd was het wel een "bumpy ride". Na ruim een uur kon mijn maag er niet zo heel goed meer tegen en ja hoor, daar ging m'n ontbijt ! Wel keurig een zakje in, het kon ook in de capuchon van het vrouwtje tegenover me, maar ik mikte goed en niemand heeft er wat van gemerkt ! Weg ontbijt en ik had gelijk weer een berehonger... Gelukkig heeft het allemaal geen invloed gehad op de trip, ik ben gewoon foto's blijven maken. En, het is best spectaculair om zo tussen de bergen en gletsjers door te vliegen. Deze witte wereld zie je dan eens van een andere kant, en het is mooier als je denkt. 
Na de vliegtrip, die ruim anderhalf uur duurde, hebben we nog een trail gelopen, de Spruce Beetle trail; een klein rondje van iets meer als 2 km., een stukje verder langs de Alaska Highway. Was wel een leuke wandeling, niets tegengekomen, wel de sporen van elanden op het pad gezien...maar geen eland.

Hierna zijn we teruggereden naar Haines Junction, om bij de Bakery nog wat lekkere broodjes en wat drinken te halen. Daarna hebben we nog een heel stuk langs de Quill Creek gelopen, en daar hebben we nog een steltlopertje en wat flinke platen sneeuw/ijs langs de creek zien liggen. Eind van de middag zijn we terug naar het hotel gereden en hebben we een beetje niks gedaan tot aan het diner.

Al met al weer een leuke dag, morgen pakken we het boeltje op en rijden we naar Haines, USA, over de Haines Highway. Kijken of we weer een stempel in het paspoort erbij krijgen...

Stay Tuned !

Carin & Eric

Kluane NP , Haines Junction

Vanmorgen uitgeslapen tot 0800 uur, ontbijtje om 0830 uur, en rond 0915 stapten we in de auto om zo hier en daar eens te kijken of we wat wandelingen/hikes konden maken. Het weer leek allemaal veelbelovend, het zou half bewolkt worden volgens de weergeleerden (uiteindelijk bleef het bijna helemaal bewolkt, alleen in de avond trok het open en werd het goed helder). Maakte voor ons niet uit, je gaat de dingen doen die je wilt doen.
Als eerste reden we naar het vliegveld hier, om te kijken of we een rondvlucht boven Kluane NP konden boeken; dat kon, en dus gaan we morgen om 0800 uur een rondvlucht van zo'n anderhalf uur maken boven de besneeuwde toppen en gletsjers van het park.

Nadat we dat geregeld hadden reden we naar het visitor center om wat info over de diverse trails te halen. We besloten eerst om een trail langs de Dezadeash River te lopen, iets van 5,5 km. We hebben 'm niet helemaal rond gelopen, halverwege kwamen we bij een uitkijkplatform aan, en daar hebben we een tijdje om ons heen zitten spieden naar verschillende vogeltjes en eekhoorntjes. We hebben geen groot wild gezien, wel een paar hopen berenpoep, en wat vreemde sporen op het pad...


Hierna besloten we door te rijden naar Dezadeash Lake, waar de Rock Glacier Trail start. Deze trail is niet zo lang, ongeveer 3 km, maar je kan ook nog verder de berg op als je dat wilt. De trail gaat een flink stukje omhoog tot je onderaan het rotsachtige deel van de berg komt; hierna loop je een stuk over de rotsblokken en stenen, tot je het genoeg vind, en dan ga je dezelfde weg weer terug. Op de flank van de berg was het best fris, en het waaide behoorlijk.Nadat we dat gedaan hadden, reden we richting een andere trail, maar die weg was zelfs voor onze Chevy te slecht en dus besloten we die maar niet te doen. Dus reden we naar Kathleen Lake om een korte wandeling langs het meer te doen. Was ongeveer 10 minuten, toen was de wandeling klaar...was dus helemaal niks.

Daarna hadden we trek en zijn we naar de Bakery in Haines Junction teruggereden, en hebben een stuk apple-pie en een cheese-garlick bread met koffie en warme chocomelk verorberd.
Eigenlijk waren we wel een beetje uitgetraild, en hebben toen maar een stuk van de Alaska Highway gereden, tegengesteld aan gisteren, en weer genoten van de mooie uitzichten op de omringende bergen. We zijn tot aan het visitor center bij Kluane Lake gereden, en hebben daar nog een Ospray en een stuk of 15 Dall-sheep gespot. De Dall-sheep lagen zo hoog op de berg, dat je met het blote oog alleen wat witte stippen kon zien. Met de verrekijker en flink inzoomen kon je ze toch wel redelijk bekijken.Hierna teruggereden naar Haines Junction, wat gegeten en een laundromat opgezocht; het werd tijd om het eea in de wasmachine te stoppen. En toen, toen was de dag op.

Morgen dus eerst een rondvlucht (ijs en weder dienende natuurlijk) en verder zien we het wel...

Stay Tuned !

Carin & Eric

Van Tok (USA) naar Haines Junction (Canada)

Hiephiephoera !! Je zou maar jarig zijn in je vakantie ! Carin gefeliciteerd ! Na de meegenomen verjaardagskaarten bekeken te hebben, was het tijd voor ontbijt. Om iets over 0800 uur reden we weg bij het Fast Eddy's Restaurant/Young's Motel in Tok, om weer richting Yukon te gaan. Enkele miles na Tok zagen we al een vosje de highway over steken, we waren nog niet eens Alaska uit. De AlCan grenspost is zo'n 80 mile van Tok vandaan, en rond 1100 uur reden we de USA uit. Twintig minuten later stonden we voor de Canadese grenspost, en twintig minuten later waren we weer officieel in Canada. De klok weer een uur vooruit gezet, wat we gisteren gekregen hebben, hebben we nu weer ingeleverd...In Beaver Creek hebben we nog een stempel in het paspoort laten zetten, niet zo'n mooie als de US customs heeft gedaan, maar ach...We reden vanaf Tok eigenlijk alleen maar de Alaska Highway naar het zuiden af, om 0ngeveer 450 km verder in Haines Junction aan te komen. Het is zeker geen straf om de Alaska Highway te rijden, het weer was fantastisch, blauwe luchten met her en der een wit wolkje erin. Onderweg zijn we oa nog gestopt bij het Tetlin Wildlife Refuge (is nog in de USA) en hebben daar nog een half uurtje rondgewandeld. Alleen maar een konijn gespot.

De uitzichten in het Yukon gedeelte van de Alaska Highway zijn fantastisch; je rijdt langs prachtige meertjes, met op de achtergrond de met sneeuw bedekte bergen van Kluane NP, en verder weg de bergen van het Wrangel/St.Elias NP. Met het zonnetje op de soms enorme sneeuwmassa's boven op de bergen is het echt genieten hier. En , natuurlijk kan je ook hier veel wildlife spotten; we kwamen ergens halverwege de middag een gezinnetje Grizzly's tegen: een moederbeer met drie jongen ! Het hele spul liep langs de kant van de weg bloemen,struikjes en gras te grazen. Echt fantastisch !Toen we uiteindelijk vele foto's later weer verder reden, spotten we een (jonge) mannetjes eland die door een vennetje liep te banjeren. Weer wat foto's later reden we door een grote stofwolk bij het Kluane NP, toen we een paar kilometer verderop weer een Grizzly zagen schuifelen ! Ook die ging weer op de foto, en uiteindelijk kwamen we om een uur of 1900 aan bij het Raven Hotel in Haines Junction.


Nadat we ingechecked hadden zijn we nog snel wat bij de plaatselijke chinees wezen eten. Morgen willen we kijken of we in het Kluane NP wat wandelingen/hikes kunnen maken, en we willen proberen om een rondvlucht bovenhet NP te regelen. We zijn hier nog twee volle dagen, dus dat zou moeten lukken...

Internet is hier op de bon, ik hoop dit verhaaltje met een paar foto's online te krijgen. Zoniet, dan morgen ergens anders proberen...

Wat een mooie verjaardag is dit voor Carin geweest !

Stay Tuned !

Carin & Eric

Van Dawson (Canada) naar Tok (USA)

0630 met de wekker wakker geworden (hoe bedoel je, vakantie?) en alles meteen ingepakt en opgeruimd, in de schone Chevy geladen en uitgechecked. Na 300 meter gestopt bij het Downtown Hotel, en daar een stevig ontbijt gescoord ! Hierna reden we op tijd weg om bij het pontje te komen wat ons over de Yukon River zou gaan zetten. Het duurde even voordat-ie aan onze kant was, wij en nog een paar andere auto's erop en varen maar. 

Aan de overkant zaten we meteen op de Top of the World Highway #9, een gravelweg, en de eerstvolgende stop zou zo'n beetje na 110 km zijn op de Yukon-Alaska grens. Natuurlijk moesten we even gechecked worden dmv vingerafdrukken en een foto (en US$ 6,-- per persoon aftikken) voordat we het land van Uncle Sam in mochten. Voor die $6,-- kregen we wel een prachtige customs stempel in ons paspoort, bijna zo groot als een hele bladzij van je paspoort, en met een Elk erop. Geinig hoor.

Hierna reden we ineens op Taylor Highway #5, eerst een stukje asfalt, maar al snel werd dat ook weer gravel. Tot aan Chicken bleef het gravel, een stuk na Chicken werd het uiteindelijk weer asfalt en dat bleef zo... Bij Tetlin Junction sloegen we af op de Alaska Highway #2 en reden we een kort stukje naar Tok. Uiteindelijk was de rit ongeveer 190 mile/300 km, maar we hebben er wel een uurtje of 8 over gedaan. En, op de Yukon-Alaska grens hebben we deklok een uur terug gezet...Onderweg hebben we in ieder geval weer genoten van de fantastische uitzichten, we hebben wat gegeten in Chicken, een losgeslagen community met veel (heel veel) campers en alternatieve figuren, en we hebben gelukkig ook nog wat wildlife gespot; eerst zagen we een paar kilometer voor de grens 3 marmotten rondscharrelen, en anderhalf uur later zagen we in de USA ook nog ergens een marmot op een steen liggen zonnen. We hebben er wat foto's aan gespendeerd, altijd leuk die beestjes. Verder niet zo heel veel wildlife, wat vogeltjes enzo. Het was prima helder en zonnig weer toen we uit Dawson vertrokken, eenmaal onderweg zagen we wel her en der wat wolkjes drijven, en aan het eind van de dag, zo in de buurt van Tok, trok het toch wel wat dichter. Voor vannacht geven ze regen op. Gelukkig maar, dan kan de Chevy weer schoon spoelen, na vandaag zit-ie weer helemaal onder de stof en rotzooi. Al dat schoonmaakwerk van gisteren is voor niks geweest...sh*t !Morgen (16 juni)is Carin jarig (hiephiephoera !!!) en hebben we een redelijk lange rit naar Haines Junction (da's weer Canada in).We blijven drie nachten in Haines Junction, omdat we daarvandaan het Kluene NP in willen gaan...

(Oja, niet zeuren dat de foto's niet goed bij de tekst staan !)

Stay Tuned !

Carin & Eric

Dawson City

Vanmorgen lekker uitgeslapen tot 0800 uur, daarna op ons gemak een ontbijtje gescoord en daarna besloten we om de trail rondom Dawson City te lopen; de zon scheen, een onbewolkte lucht, we hadden er zin in !

De trail rondom Dawson gaat deels langs de Yukon River, en deels over de berg waar Dawson tegenaan geplakt zit. In totaal een kilometer of 6, misschien iets meer. De trail langs de Yukon was een makkie, gewoon over een dijk die ze enkele jaren geleden aangelegd hebben om het overstromen van de stad tegen te gaan; je hebt in ieder geval een grappig uitzicht op de Yukon River aan de ene kant, en het dorp aan de andere kant. Daarna gaat de trail de berg op, een smal paadje, soms heel erg modderig, soms ook heel erg stijl, maar best te doen. Af en toe toch wel even een heel klein beetje zweet, maar dat mag, het is tenslotte 20 graden...Op een gegeven moment kom je best hoog boven Dawson, en heb je een prachtig uitzicht op de stad. Ook kan je daarvandaan prima de veerpont over de Yukon River zien, het kleine bootje waarmee we morgen ook de oversteek gaan wagen. De Yukon River is vrij glad, maar het stroomt als een jekko, en de pont moet goed zijn best doen om niet te ver door het stromende water uit koers te raken. Er gaan een stuk of 6,7 auto's per keer op, is er een truck of camper bij, dan zijn het er minder.


Hierna zijn we met de auto de Dome opgereden, da's de berg waarover de trail loopt. Bovenop de top heb je ook een prima uitzicht op de Yukon River. Weer beneden hebben we een stuk van de weg gereden die langs de diverse goudmijnen loopt, de Hunter Creek Road; her en der waren de miners aan het werk, met dikke machines en allerlei vreemde apparatuur werd de berg zo'n beetje afgegraven. Het ziet er allemaal precies zo uit als in Yukon Gold op Discovery.

Toen was het tijd om de auto te wassen ! Er moest ongeveer 20 kilo modder vanaf, en onder al die modder zat een zwarte Chevrolet ! Zo te zien hebben we er (niet bewust natuurlijk) best wel wat krasjes en steenslag plekjes bijgemaakt, vooral op de motorkap en de voorkant, maar het is zoals het is...Gelukkig zijn we bij het ophalen van de auto weer terug naar de rental company gelopen om te zeggen dat de auto rondom in de krassen en plekken zat, en dat hebben ze ook keurig op het formulier aangegeven; die gozer van de rental heeft aan alle kanten van de auto op ons verzoek alles volgekrast. Het beestje heeft natuurlijk ook al bijna 40.000 km er op zitten.


Gegeten hebben we in de het DownTown Hotel; en daarna, rond 2100 uur was het Sourtoe Cocktail time ! We hebben allebei een Yukon Jack wiskey genomen, die we pas op mochten drinken aan de tafel bij de Sourtoe Captain. Maar....niet voordat er eerst een gemummificeerde echte menselijke teen in werd gedaan ! De teen moet je lippen raken, je mag er niet op sabbelen, je mag 'm ook niet inslikken, anders betaal je CAN$ 2500,-- boete... Dus, vanaf nu zijn Carin en ik officieel lid van de Sourtoe cocktail Club, lidnummers 78616 en 78617 ! (enne, de wiskey was best lekker !)


Na deze happening rijden we morgen naar Tok, Alaska, over de Top of the World Highway.

Iedereen natuurlijk bedankt voor de reaktie's, zowel op Reismee.nl als op Facebook !

Stay Tuned !

Carin & Eric

Dempster Highway - Eagle Plains-Dawson

Na een lekker biertje en een colaatje gisteravond lagen we om 2300 uur in de volle zon op bed; de zon wilde maar niet ondergaan, hij bleef in de kamer schijnen (en de gordijnen zijn hier bijna nergens verduisterend !) maar slapen ging best ! Om 0700 er weer uit,  om 0730 ontbijt en rond 0815 draaiden we weer de Dempster Highway op, nu om  de route van gisteren in omgekeerde volgorde te doen. Verder noordwaarts zou kunnen , maar dat zou ons nog  minstens drie tot vier dagen kosten, en die tijd hadden we helaas niet.

Het zonnetje scheen lekker, maar we zagen wel al bewolking ontstaan, en die werd in de loop van enkele uurtjes steeds dikker en uiteindelijk hebben we de zon pas weer gezien in Dawson. Onderweg zo af en toe wel wat druppeltjes gehad, maar pas op het eind een flinke bui. Waarschijnlijk had het op de Dempster afgelopen nacht al flink geregend, er waren enkele stukken (van een paar kilometer) die compleet modder waren geworden; en da's geinig als je daar doorheen moet rijden, je auto ziet er dan niet meer uit !


In ieder geval ging het allemaal goed, behalve mbt het zien van wildlife; ging het gisteren zo leuk, vandaag hebben we slechts enkele snowshoe-hare's en diverse vogeltjes gezien. Je zou denken dat juist wat minder zonnig weer je kans op wildlife vergroot, maar vandaag helaas niet.

Natuurlijk hebben we wel wat andere dingen gezien, die we gisteren niet zo goed of zelfs helemaal niet hebben gezien; zo hebben we langs een diep uitgesleten canyon van de  Blackstone River gestaan, wel een meter of 30 diep, en met grote plakken sneeuw/ijs langs de oevers.


Weer in Dawson hebben we een rondje gelopen (in de zon ziet het er toch allemaal beter uit), een pizzaatje gegeten en alvast wat gedronken in de Sourdough Saloon. Morgen willen we daar de Sour Toe cocktail tot ons nemen...Morgen dus een dagje in Dawson, eerst een beetje uitslapen en dan een rondje rondom het dorp lopen, en de omgeving doorstruinen...en 's avonds dan maar lid worden van de Sourtoe club !

Stay Tuned !

Carin & Eric

Dempster Highway - Dawson-Eagle Plains

Vroeg op, om 0600 uur ging de wekker en om 0630 zaten we te ontbijten in de Bonanza eetzaal van het Eldorado. Daarna de auto weer volladen, uitchecken en on the road again ! Ver kwamen we niet want we moesten eerst tanken, en om zonder benzine op de Dempster Highway te zitten was geen aantrekkelijk vooruitzicht. Dus volgooien maar, en gaan ! Het zou een betere dag worden als gisteren, misschien nog her en der een buitje, maar de zon was al flink aan het schijnen en de lucht leek helder te worden.

Net na het vliegveld van Dawson City moesten we al weer vaart minderen, er zat iets op de weg, en toen we dichterbij kwamen zagen we dat het een lynx was! Ik was nog aan het prutsen met m'n camera, dus snel van lens gewisseld en een paar foto's genomen. De lynx was ondertussen toch maar van de weg gelopen, we kwamen toch te dichtbij. Wow, zo maar een lynx ! Die hadden we nog niet op ons lijstje staan tijdens 20 jaar USA en Canada trips ! De foto's hadden beter gekund, maar ja, wat wil je zo om 0815 's ochtends...Hierna was eigenlijk de dag al goed, dus toen we even later de Dempster Highway opdraaiden hadden we geen verwachtingen meer. Het eerste stuk over de gravel weg van ongeveer 70 km. bracht ons bij het Tombstone Interpretive center. Hier hebben we even binnen gekeken, een rondje buiten gelopen en even met een motorrijder staan praten die ook naar Eagle Plains ging. De zon en heldere luchten waren even verdwenen, het miezerde en was grijs tussen de bergen en met 6 graden was het wel frisjes.


Dit regenachtige weer hield nog eventjes aan tussen de bergen, we hebben zelfs de 2 graden aangetikt in de regen en de wolken, maar hoe verder we op de Dempster reden, hoe beter en zonniger het werd. Langs de dempster zagen we eerst zo af en toe een Snowshoe-hare de berm induiken, en op een gegeven moment zagen we een aantal Dall's sheep een berghelling op klauteren. Na wat foto's reden we verder, en na twee bochten zagen we een grizzly rondbanjeren. Natuurlijk moest deze ook op de foto ! Wat een wildlife toch weer, en dat voor 1200 uur in de middag ! Hierna kwamen we uiteindelijk nog een zwarte beer tegen, die liep ons tegemoet midden op de weg, en we hebben nog een eland zien oversteken. Ook daar hebben we foto's van, allen van wat grotere afstand om het beestenspul toch schuwer is en snel de bossages in rennen.De uitzichten op de Dempster waren fantastisch, sneeuwgekapte bergen, golvende vlaktes en wild stromende rivieren en beken, en dat onder een blauwe lucht met her en der wat witte wolken. Bij een ander uitzichtpunt kwamen we dezelfde motorrijder tegen waar we eerder mee gesproken hadden, hij had ons al eerder ingehaald, maar had geen wildlife gezien. Twintig minuten later kwamen we die motorrijder weer tegen, alleen lag z'n motor ondersteboven en in puin, gelukkig had-ie zelf niets (behalve rugpijn). Hij was onderuit gegaan in een redelijk met modder bedekte bocht van de Dempster. Er stonden nog een paar anderen bij, die hebben 'm in een busje meegenomen naar Eagle Plains. Zijn motor is achtergebleven naast de weg, daar was niet meer op te rijden ('s avonds hebben we hem nog gesproken en met hem gegeten, hij is gechecked in de eerstehulp post hier in Eagle Plains, het ging allemaal wel aardig met hem, hij kreeg last van spierpijn en werd stijf en stram. Hij zal het eea moeten regelen voor transport terug naar Dawson).

Uiteindelijk zijn we rond 1715 na bijna 400 km gravelweg bij Eagle Plains aangekomen, een motel/tankstation/camping/restaurant inde middle of nowhere. Geen internet, geen mobiel bereik, lekker rustig. We hebben maar weer afgetankt, wat gedronken, wat gegeten, even buiten gewandeld, weer wat gedronken, en nu wordt het tijd om naar bed te gaan. Morgen weer dezelfde weg terug naar Dawson !

Geen internet hier, dus dit verhaaltje zal wel weer gepost worden in Dawson.

Stay Tuned !

Carin & Eric

Van Keno City naar Dawson City

Vanmorgen schoven we de gordijnen open en de dag zag er grijs uit en het miezerde een beetje. Na weer een ontbijtje met boterhammen en nutella pakten we alles in en verlieten we het Silvermoon Bunkhouse in Keno City rond 0815 uur om weer terug te rijden over de 40 km lange onverharde Silver Trail richting Seward Junction. Af en toe regende het, af en toe miezerde het, af en toe was het droog en heel af en toe kwam de zon even door. Onderweg hebben we niet zo heel veel gezien, laaghangende slierten bewolking voor de bergen, een paar sno-shoe Hare's die in de berm weghuppelden, en een stel herten.


We spraken met een man die ook in de Silvermoon Bunkhouse overnachtte, en die vertelde dat het wildlife hier een stuk schuwer is als bijv. in BC en Alberta; er zijn te weinig mensen die ze tegenkomen, en de meeste die de beestjes tegenkomen zijn jagers, en daar houden ze dus niet van... Snap ik.

Door al het slechte weer en de onverharde weg zag de Chevrolet er niet meer uit, van boven tot onder zat-ie onder de modder...wel leuk !Nadat we de Seward Junction voorbij waren reden we verder over de Klondike Highway #2, voorbij het kruispunt met de Dempster Highway, naar Dawson City. Onderweg nog een lunchstop gemaakt bij de Moose Creek Lodge, ergens rond 1200 uur, dus dat kwam precies goed uit. Breakfastkaart werd net omgeruild voor de lunchkaart, en na een beef/vegetable soup, een Honey Ham sandwich en een grilled cheese sandwich reden we de laatste 120 km. naar Dawson.Rond 1545 waren we in Dawson en checkten in bij het Eldorada Hotel. Meteen even rondgelopen door het plaatsje, maar het miezerde nog steeds en het was eigenlijke een flinke modderzooi buiten, besloten we om terug te lopen naar het hotel. We hebben wel even een blik op de diverse gekleurde, oude huizen geworpen, en het zag er, ondanks de miezer, best leuk uit allemaal. We komen na Eagle Plains toch weer terug in Dawson, en dan voor 2 nachten, dus het dorp verkennen we dan wel helemaal. En...natuurlijk gaan we dan lid worden van de Sour-Toe club !

Internet is hier niet zo denderend, gelimiteerd tot 250MB per dag, dus we proberen in ieder geval de verhaaltjes te posten, en als het lukt ook de foto's. Hoe het internet morgen in Eagle Plains is, geen idee, maar het lijkt wel hoe noordelijker, hoe slechter ! Gisteren in Keno hadden we helemaal niets...  

Stay Tuned !

Carin & Eric